2016 kom og gikk

Som en venn i Fredskorpsmiljøet sa det mens vi begge var i Zambia:
«En kan ikke alltid være seg selv lik…»

Jeg er pensjonist, men skriver stadig.
Det kan være noen lurer på hva jeg skriver om…?
For å dele med meg har jeg laget  en liste over artikler jeg skrev for LO-forbundet Teknikk og Ledelses fagblad i 2016. Bladet heter også Teknikk og Ledelse, og ligger tilgjengelig for lesning på skjerm på forbundets nettsider (www.flt.no >meny>medlemsblad).  Det er litt krotete, men ut fra innholdsfortegnelsen på side 2 i hver utgave kan du bla deg fram til artikkelen oppslag for oppslag.

Her er listen:
nr. 1-2016     Munch for evig
Spisesalen i Freiafabrikken på Rodeløkka, er blitt et alternativt Munchmuseum, der Edvard Munchs bilder og mange skulpturer av kjente kunstnere har fått varig vern på Oslos østkant.
Artikkelen er den første av en serie på fire om Norges mest kjente bildekunstnere fra 1850-tallet, om kunst, Oslo og arbeidsliv.

nr. 2-2016     Voldtekt, terror, storm og solskinn.
Maler, forfatter og  Kristianiabohem Christian Krogh engasjerte seg i temaer som er like aktuelle i dag, han malte og skrev romaner. Underveis i arbeidet med denne artikkelen leste jeg romanen om Albertine, som nå er gratis tilgjengelig for alle via Nasjonalbibliotekets bøker på nett.

nr. 3-2016    Fattig hele livet.
Han etterlot seg mange barn, men hadde lite å rutte med. Før Theodor Kittelsen døde bønnfalt han Stortinget om at kone og barn fikk beholde den beskjedne kunstnerpensjonen han ble tildelt de siste årene av sitt liv. Nå er Kittelsens stjerne stigende på kunsthimmelen i hele verden. Han er også kunstneren som lærte oss hvordan tusser og troll ser ut.
Han skreiv også. Godt tips er å ta turen til Jomfruland sommerstid, og se diktene og stedene der han malte Nøkken, Draugen oa. trollskap.

4-2016     Ølkruset med alle
Ironisk nok var det en av nasjonalromantikkens mestere, Hans Gude, som lærte opp de realistiske, samfunnskritiske malerkunstnerene i siste halvdel av 1800-tallet. «Brudeferden i Hardanger» (1848) ble avdekket under under et show med mannskor og diktopplesning i Kristiania et år før Gustave Corbets  arbeidermaleri «Steinhoggerne» (1849) ble vist på Verdensutstillingen.«Steinhoggerne»  starter en realistisk, kritisk tradisjon i kunsten som bl.a omfatter såvel kunstnere som forfattere, teaterfolk mv. i en rekke land. Våre fire store (Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie) i litteraturen og realistene i bildekunst hadde mye til felles i denne tradisjonen.  Samfunnskritisk kunst; romaner, skuespill, malerier  etc som  symboliserer industrialismens og arbeiderklassens framvekst  og samfunnsinnflytelse i Europa fram mot 1900-tallet.

nr. 5-2016    Den 12. mann.
Portrettintervju av Klanen-veteran Anders Krystad, som har arbeidet for fotballglede for gutter og jenter på tre kontinenter.
I sommer fyllte Anders 60, og trommet sammen med gamle venner til en durabelig fest. Så dro han tilbake til familien i Vietnam, der han i årevis har bidratt til at det hvert år holdes en barnefotball-turnering som kan bli større enn Norway Cup i Oslo.

nr 6-2016     Kjære minner forsvinner
I sommer ble Grei Kafé, nær der «Danskebåten» legger fra, et steinkast fra Operaen, nær  der det nye Munchmuseet  (som jeg kaller «heroinknekken») kommer. Det var her Henrik Wergeland deponerte seil og årer, forelsket og giftet seg med krovertens datter.  Borte nå – Henriks åre – som symbol for en av Norgesliteraturens vakreste kjærlighetshistorier.

nr 7 – 2016    Skattkammer – mer enn hyllevare
I sommer åpnet Deichmann nyrenoverte biblioteklokaler på Tøyensenteret. Voksebiblioteket er utvidet med tidligere lagerlokaler i kjellern, og forsynt med kraftig, åpent internett. Et fint sted å supplere søk etter bøker og nettinfo. Enda bedre, omen ikke for alle, er Tøyen Biblo, med øvre aldersgrense 13 år.
Det er et skikkelig Tøyenløft for unger som liker å leke og lese i lag med andre uansett opprinnelse, farge og språk. Både data- og brettspill står sterkt, Lær kidsa koding har en aktiv avdeling her, en gammel Bedford er innreda med bar på lasteplanet, og kosekrok der motoren sto.

Nr. 8 – 2016    Fornuft er felles løft
Nettet – og særlig Facebook –  flommer over av tull og tøys og såkalt kontrafaktuell «kunnskap».
Verden og menneskene fantes før vår tid. Fornuften og nyvinningene vi ser i vår tid «står på skuldrene» til generasjonene før oss. En liten gjennomgang av noen av de viktiske kunnskapene i nær fortid, og hvem som «fant dem ut». Industriell og teknisk kunnskap er et handlingsforløp gjennom hundre- og tusenvis av år.

1 tanke om “2016 kom og gikk

  1. Tilbaketråkk: Skriverier – AS Norske ord & bilder (Int.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *