Mens du sover…

(idag, 7. desember 2016) Nyheter framstår som tilfeldige, om vi ikke ser dem i sammenheng med noe annet.
Vi kan ikke få med oss alt, og ta inn over oss hva det innebærer for dem som blir berørt.
Arnulf Øverland sa: «Du skal ikke sove. Du skal ikke våkne og tro at du bare har drømt».
I natt rammet et jordskjelv med styrke 6,4 to distrikter i Indonesia. I omtrent samme område skyllet tsunamien i 2004 inn mens vi i Norge hvilte ut etter julaften. Tsunamien drepte hundretusener, ikke bare i Indonesia, men i flere land, blant annet Thailand hvor mange nordmenn var på juleferie.

Jeg fersket nyheten tidlig, og fulgte begivenhetene så godt det var mulig,  klistret foran fjernsynet. Jeg var – mildt sagt – urolig. Broren min oppholdt seg i nær en av tsunami-strendene i Thailand. Jeg forsøkte å nå han på telefon og epost, uten å klare det.

Først med det siste
For alle nyhetsredaksjoner – ikke minst i NRK – er det viktg å være først med det siste. Rett over midnatt meldte NRK Dagsnytt om jordskjelvet. Da var dødstallene 18, og forventet å øke. De økte ut over natta økte, til 25 i neste nyhetssending, deretter til 54, 82, 94….
De øker fortsatt…
Broren min svarte på eposten dagen etter. Han hadde kjørt kjæresten sin til flyplassen. Nei, han trodde ikke at det var så alvorlig som de framhevet det i nyhetene i Norge. Han hadde kjørt forbi, men fikk ikke inntrykk av at dette var en katastrofe. Folk her var vant til å møte uhell og uvær med flegma. Slik er livet,  bare gå videre.
Han tok feil, selvfølgelig.

Dødstallene øker
I Indonesia fortsetter dødstallene å øke. Som de gjør i Aleppo, og mange andre steder der menneskeskapte forutsetninger lager katastrofe. Dødstallene fortsetter å øke. Hvor mye vet ikke jeg.
Mange som hører Dagsnytt på radio hører dem i bil på vei til arbeid eller andre ting de er på vei til. For de fleste er det like uakseptabelt og umulig å tenke seg en tilværelse uten å kjøre bil til jobben som å tenke seg å gå på jobb uten en god natts søvn.

Med kniv
I Dagsnytt kl. 10.00 samme dag  – i dag, altså – er jordskjelvet i Indonesia ikke lenger en nyhet. Da er nyhetene okkupert av dobbeltdrapet i Kristiansand og varsel om at Politiet i Kristiansand skal holde pressekonferanse. En fjorenåring har tilstått å ha drept den jevnaldrende, fargede gutten, og den voksne kvinna som luftet hunden sin.
At det var kniv drapsgutten brukte, blir framhevet, som i de fleste slike saker. Det er en nyhetstrend som understreker at kniv er farlig og vondt, men samtidig et våpen som hvem som helst kan fly rundt med, uten å ha tillatelse, trening eller vett til å bruke den uten å skade andre.
Møt dine medmennesker med mistenksomhet, for alle kan ha en kniv.
Drapet har rystet Kristiansand, og meg også.

Få nok søvn
Men vi skal ikke sove. Og når tsunamier og jordskjelv som før ble beregnet å skje med 50 og 100 års mellomrom skjer stadig oftere er det vanskelig å tenke seg at det er tilfeldig. At hundre- og tusenvis dør mens vi sover, eller kjører til jobb, har lite med vår virkelighet og våre hverdagsvaner å gjøre. Vi kan jo heller ikke ta inn over oss at andre, i land langt borte, ikke har det så kjekt.
For å beholde helsa er det viktig for alle å få søvn nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *